De historie van v.v. Oranjeplein

           (Laatste update 6-5-2021)  

Het seizoen 1989.

Op de Algemene Ledenvergadering gehouden op 19 oktober 1989 werd de vacature ontstaan door het overlijden van A.Houwaart opgevuld door W.J.C. Veraar. Een voorstel tot verhoging van de contributie werd door de vergadering aangenomen en als volgt vastgesteld: Senioren fl. 200,-- , A/B-klasser fl. 65,--, D- en E-klasser fl. 55,-- en Niet-Spelende leden fl. 50,--.

Als gevolg van de komst van een compleet elftal van VTC (Vliethage Tamuvona Combinatie) kon het bestuur weer vijf seniorelftallen inschrijven, daarnaast konden er vier jeugdteams worden ingeschreven. De indeling van de elftallen was als volgt:
Senioren
1e elftal 4e klasse C KNVB
2e elftal reserve 2e klasse K HVB
3e elftal reserve 4e klasse E HVB
4e elftal reserve 4e klasse B HVB
5e elftal reserve 5e klasse A HVB
In januari 1990 moest het 5e elftal noodgedwongen worden teruggetrokken. Teveel spelers bleven zonder af te schrijven weg bij hun wedstrijden.

Jeugd
A/B-team, D-team en E-team.

OME ARIE HOUWAART OVERLEDEN.

Op 10 oktober 1989 ontviel ons toch nog onverwachts Arie Houwaart in de leeftijd van 75 jaar. Bij ons allen beter bekend als Ome Arie. Met Ome Arie, een bekend man in de voetbalwereld, was een van de  laatste medeoprichters van onze vereniging heengegaan. In de loop der jaren had Ome Arie vele functies binnen onze club van contributieophaler tot penningmeester vervuld. Tijdens zijn laatste levensjaren was hij de Toto- en Lottoman. Voor zijn vele verdiensten voor onze vereniging werd hij benoemd tot erelid en ontving hij van de voetbalbond de zilveren en gouden bondsspeld. Bij het vijftig jarig bestaan van onze club werd hij voor zijn verdiensten op maatschappelijk en sociaal gebied onderscheidden met de Eremedaille in Zilver in de Orde van Oranje Nassau. Met zijn overlijden liet hij een grote leegte achter binnen ons aller Oranjeplein.


In oktober 1989 werd door onze club voor de eerst maal meegedaan aan de “Grote Clubactie”. 
Op 1 december 1989 werd een dinerdansant georganiseerd
Op 6 december 1989 ging de gehele jeugd zwemmen in plaats van de viering van St.Nicolaas.
Op 1 januari 1990 werd de traditionele Nieuwjaarsreceptie gehouden.
Op 12 januari 1990 hebben twee jeugdteams deelgenomen aan de spelregelwedstrijden. Het eerste team, bestaande uit Henk Nieuwenburg jr, Patrick Moes, Patrick Pershad en Dennis Janse behaalde de 5e plaats in de totaalrangschikking en plaatste zich voor de halve finale. Het tweede team wist zich net niet te plaatsen voor de halve finale. In de halve finale werden onze jongens uitgeschakeld. 
In het seizoen 1982-1983 was Oranjeplein vrijwillig BTW-plichtig geworden en in februari 1990 vond de eerste controle plaats. Penningmeester Cock Hoogerdijk en voorzitter Loek Houwaart hebben de controle van de Belastingdienst begeleid. De boeken werden in orde bevonden.
In de maanden januari en februari 1990 werd de nederlaagserie “In memoriam Dries Nieuwenburg Bokaal” georganiseerd. 
Op 10 maart 1990 werd een Bingo-Dansant in het clubgebouw gehouden.
Met Pasen werden de traditionele jeugdtoernooien georganiseerd.
Op 6 mei 1990 werd ’n toernooi voor de lagere elftallen georganiseerd en op 24 mei 1990 het veteranentoernooi om de “P.K. van Aken-bokaal”.
Op zaterdag 2 juni 1990 nam Oranjeplein A/B deel aan een toernooi van de voetbalvereniging HOPEL in Kerkrade (Zuid-Limburg). De reis naar Kerkrade werd gemaakt met een touringcar en vele supporters van Oranjeplein vergezelden het jeugdteam.
Aan het eind van het seizoen bleek uit de sportieve balans, dat het eerste elftal weer naar de hoofdklasse van de HVB was gedegradeerd. Het tweede elftal miste het kampioenschap op een haar en het derde wist zich te handhaven. Het vierde elftal werd kampioen van haar afdeling. Het vijfde elftal daarentegen was reeds in januari uit de competitie teruggetrokken, omdat een aantal spelers gewoon maar wegbleven bij hun wedstrijden.


Enkele uitslagen en/of verslagen van wedstrijden:
Senioren
17 september 1989
Kranenburg 1 -  Oranjeplein 1 1-0

8 oktober 1989
Quintus 1 -  Oranjeplein 1 1-0  gestaakt
Hoewel dit duel in de 82e minuut werd gestaakt was er van enige misplaatste agressie binnen de lijnen geen sprake. Ron v.d.berg was de doelpuntenmaker.
Haagsche Courant, 9 oktober 1989.

Schipluiden 4   -  Oranjeplein 2 2-2
Blauw Zwart 7 -  Oranjeplein 3 2-4

10 december 1989
Oranjeplein 1 -  Naaldwijk 1 1-1
Door de derde puntendeling op rij heeft Oranjeplein de laatste plaats overgedragen aan WIK. Fred Spa tekende voor de openingstreffer na een voorzet van Ed Nieuwenburg. Dezelfde Nieuwenburg kreeg twee minuten voor rust een bal verkeerd op z’n schoen, waardoor de Naaldwijkers goedkoop aan hun punt kwamen.
Haagsche Courant, 11 december 1989.

Duindorp SV 4 -  Oranjeplein 2 0-8
DHL 10           -  Oranjeplein 3 3-1
Oranjeplein 4  -  NIVO 4 9-0
Oranjeplein 5  -  ADO 6 7-1

4 maart 1990
Oranjeplein 1 -  Schipluiden 1 1-6
Door dit resultaat staat Oranjeplein vaster op de onderste plaats.
Oranjeplein 2 -  Quintus 4 2-0
Oranjeplein 3 -  DSO 9 4-2
BMT 5           -  Oranjeplein 4 1-2

6 mei 1990
Delfia 1 -  Oranjeplein 1 3-0
Delfia werd door de 3-0 zege op Oranjeplein kampioen van de 4e klasse C. Oranjeplein daarentegen degradeerde door dit resultaat naar de afdeling.
Oranjeplein 2     -  DHC 7 3-2
Oranjeplein 3     -  HMSH 7 H niet opgek.
De Postduiven 5 -  Oranjeplein 4 3-5

Ons vierde elftal wist in deze voor hen belangrijke wedstrijd het kampioenschap van hun klasse te behalen. Op deze zeer warme zondagmorgen bleef de openingstreffer lang uit. Ook Ruud Smith, die na een zeer geslaagde solo de keeper van Postduiven op zijn weg vond, wist voor rust niet te scoren. Na rust kwamen onze jongens met goed samenspel wel tot scoren en pas bij de stand van 0-4 wist Postduiven de eer te redden. De eindstand 3-5 betekende definitief het kampioenschap van onze vierlingen. Kreten als “Ik voetbal al 18 jaar bij Oranjeplein en nu eindelijk kampioen”zegt wel iets van de stemming na afloop van deze wedstrijd.

 

Hieronder een aantal foto's van kampioenschap van het 4e elftal in seizoen 1989-1990

Staand vlnr: Henk te Pas, Loek Houwaart, Hans Corbee, Bertus v.Aken, Barend Hendriksen, Rini v.d.Hoek en Rinus v.d.Hoek.
Zittend vlnr: Wim v.d.Hurk, Rinus Tijdeman, Ruud Smith, Richard Smith, John Nieuwenburg, Wim Veraar, Henk Vreeswijk en Jack Pasutto.Henk Vreeswijk in actie en Bertus v. Aken kijkt toe.


Richard Smith gaat een dieptepass afgeven.Bertus van Aken scoort !Loek Houwaart wacht af met op de achtergrond Henk te Pas en Rinus v. d. Hoek


Richard Smith op z'n hoede.


Barend Hendriksen tussen twee tegenstanders


De balvirtuoos John Nieuwenburg aan de dribbel.


Rini v.d. Hoek gaat uithalen ?


De bloemenman staat klaar.


De felicitaties van de leider.In optocht naar de kleedkamer.


Ja Jack, we maken nog even deze foto.


Jeugd
23 september 1989
Oranjeplein A/B -  ’s-Gravenzande A/B 10-2
De Jagers D      -  Oranjeplein D 1-10
SEV E               -  Oranjeplein E 5-10

10 maart 1990
Toofan A/B -  Oranjeplein A/B 1-6
VCS E3       -  Oranjeplein E1 2-2


VERSLAG VAN HET A/B-KLASSERS TOERNOOI IN KERKRADE.
Op zaterdag 2 juni 1990 was het om 8.15 uur verzamelen geblazen bij de kerk op de hoek van de Schalk Burgerstraat en de Kempstraat om vanaf deze plaats per luxe touringcar de reis naar Kerkrade aan te vangen.
Om precies half negen werd vertrokken en de stemming zat er meteen goed in. De meegebrachte muziekcassettes en de moppen tappende chauffeur deden de feestvreugde stijgen. Na een korte koffiepauze in Nederweert, waar overigens een lekker bakkie werd geschonken, arriveerden we omstreeks 12.00 uur in Kerkrade.
Tijdens de busreis hadden we af en toe een goede regenbui gehad, maar eenmaal ter plekke bleek dat het in “us Limburg” ook behoorlijk kan gieten. Dit mocht echter de pret niet drukken, want door de mensen van onze zusterveniging HOPEL was niet alleen een zeer goed toernooi georganiseerd, maar de zaken zoals het nuttigen van snacks, het drinken van een geestrijk vocht (noemen ze daar BIER) en een goed onderkomen voor de toeschouwers waren eveneens zeer goed verzorgd.
Het toernooi zelf stond op een hoog peil en elke Oranjepleiner was dan ook zeer verheugd met het feit, dat onze A/B-klassers na zeer enerverende en spannende wedstrijden ongeslagen eerste wisten te worden in hun poule. De kruisfinales moesten de finalisten voortbrengen. Onze jongens wisten in deze wedstrijd tegengoals te voorkomen, maar aangezien zij zelf ook niet wisten te scoren moest via strafschoppen de finalist bekend worden. Na een zeer spannende serie wist ons team, mede als gevolg van onze in blakende vorm verkerende keeper, de finale te halen.
De finale tegen Kolping Boys uit Alkmaar ging tot aan de rust gelijk op, maar in de tweede helft trok de fysiek sterkere tegenstander aan het langste eind en wist deze finale verdiend te winnen. Maar een tweede plaats in zo’n sterk bezet toernooi is een prestatie van uitzonderlijke klasse.
Na de prijsuitreiking en de douche werd het hoog tijd om weer naar het Haagje terug te keren, het was inmiddels al half acht geworden. De busreis naar huis werd in Nederweert wederom onderbroken om iedereen in staat te stellen de inwendige zaken op orde te brengen en na de lekkere hap werd het slottraject naar Den Haag afgelegd.
De chauffeur bracht ons weer veilig naar ons stekkie en terugziend op deze dag kan toch worden gesteld dat dit elftal onder de bezielende leiding van Chuman Chang een voor Oranjeplein begrippen zeer goede prestatie heeft neergezet en een herhaling van zo’n sportfeest duidelijk op z’n plaats is.
Tot slot willen wij de jeugdcommissie, de jeugdleiders, de jeugdtrainer en verder alle mensen bedanken, die hebben gezorgd dat onze toekomstige selectie kan terug zien op een fijne sportdag.
Een deelnemer.


Hieronder enkele foto's van het toernooi in Kerkrade. 

Staand vlnr: Ronald Nieuwenburg, Chuman Chang, NN, Rini v.d.Hoek, NN, NN, Anton   Petalo, Henk Nieuwenburg en NN.
Zittend: Urwin Bihari, Aad Zuidam, Patrick Moes, NN, NN, en Holstein.
Liggend: Koos Cools.


Vlnr: Cock Hoogerdijk, Loek Houwaart, Jan Nieuwenburg, Floor v.d.Voet en Hans Rademakers.Vlnr: Loek Houwaart, Bert Mathijssen, Ton Cools, Cock Hoogerdijk en Jeffrey te Pas.


Vlnr: Ton Cools, Ad Houwaart, Cock Hoogerdijk, Henk en Jeffrey te Pas.


Foto's van de A-klassers uit het seizoen 1989-1990.

Staand vlnr: K.Cools, H.Nieuwenburg, W.Nacacikantodas, J.v.d.Bergh, M.v.d.Hoek, P.Moes, H.Damar, B.Mathijssen, P.v.d.Bergh.
Zittend vlnr: P.Holsteijn, A.Harteveld, D.Janse, A.Biharie, P.Pershad, J.Damari, D.de Grijze.

Eindstand seizoen 1989-1990 van de 4e klasse C KNVB
Delfia 1          22 12 5 5 29 35-20 kampioen en promotie
TEDO 1          22 12 4 6 28 46-27
Delft 1            22   9 9 4 27 42-28
Concordia 1     22 10 6 6 26 50-34
Schipluiden 1   22   8 9 5 25 44-30
RKDEO 1         22 10 5 7 25 35-32
Kranenburg 1   22   8 7 7 23 38-31
Quintus 1         22   4 10 8 18 25-29
Naaldwijk 1      22   6 6 10 18 32-42
WIK 1              22   6 5 11 17 31-42
Oranjeplein 1    22   4 6 12 14 20-43 degradatie
VDS 1              22   5 4 13 14 31-71 degradatie


Lees verder bij:  Seizoen 1990 of  Seizoen 1988 of ga naar  Home

E-mailen
Map