De historie van v.v. Oranjeplein

           (Laatste update 6-5-2021)  

Het seizoen 1983-1984.

Op 8 september 1983 werd in de nieuwe clubtent voor de eerste maal de Algemene Ledenvergadering gehouden. Het volgende bestuur werd gekozen:
Voorzitter: G.v.Gerven
Secretaris: P.Moes
Penningmeester: G.Houwaart
Commissarissen: A.v.Gilst, A.Houwaart, H.Nieuwenburg, J.Nieuwenburg, H.Rademakers,
J.Tetteroo en W.L. Zwalve.

Er werden vijf senior- en vijf jeugdteams ingeschreven met de volgende klasseindeling:
Senioren
1e elftal in de 4e klasse C van de KNVB
2e elftal in de reserve Hoofdklasse C van de HVB
3e elftal in de reserve 3e klasse H van de HVB
4e elftal in de reserve 3e klasse D van de HVB
5e elftal in de reserve 4e klasse G van de HVB

Jeugd
C-klassers, D-klassers, E-klassers en 2 F-klassers.

Als trainer voor de selektie werd de heer G.Perdijk uit Gouda aangetrokken.

Al snel bleek, dat de twee nieuwe velden niet zo best van kwaliteit waren. Want na de eerste regenbuien in september 1983 werden ze beide afgekeurd. En er volgden nog vele afkeuringen in de loop van het seizoen 1983-1984 en met alle gevolgen van dien. In het clubgebouw hoorde je de opmerking: “Als het mist wordt het hier afgekeurd”.

Op zondag 9 oktober 1983 speelde Theo Mulder zijn laatste wedstrijd voor Oranjeplein 1.
In de Haagsche Courant van 6 oktober 1983 stond het volgende artikel:

ZONDAG NOG ÉÉN KEER ALS VOETBALLER TEGEN CERCLE BRUGGE

Theo Mulder en Oranjeplein niet definitief uit elkaar
Voor Theo Mulder is het komende zondag écht afgelopen. Dan neemt de 37-jarige speler van Oranjeplein definitief afscheid als actief voetballer. Het bestuur van de Haagse vierdeklasser biedt hem in de vorm van een erewedstrijd tegen het Belgische Cercle Brugge (de club van trainer Henk Houwaart) een afscheidscadeau aan. Toch gaan Mulder en Oranjeplein niet definitief uit elkaar, want daarvoor zijn beide partijen nog te zeer aan elkaar gebonden. Mulder, vorig seizoen kwam hij voor het laatst in actie, is elftalleider van het eerste team en de kans is groot dat hij ooit nog trainer van Oranjeplein wordt.
Theo Mulder heeft veel meegemaakt bij Oranjeplein. Successen en een minder goede sportieve periode lagen vlak achter elkaar. Met voetballen begon hij ooit bij Maasstraat. Later volgde een periode bij Holland Sport, waar hij in het tweede elftal speelde en vijf jaar was hij eerste elftalspeler van Laakkwartier. “Ik stopte toen een jaartje met voetbal, maar ik kon toch niet zonder die sport”, herinnert de goedlachse Mulder zich. “En toen ben ik naar Oranjeplein overgestapt. Ik had er wat kennissen. Toen ik kwam, speelden we nog in de hoofdklasse HVB. Maar dat veranderde snel”.
Onder leiding van trainer Bertus van Spronsen sprong Oranjeplein omhoog. Van de vierde naar de tweede klasse KNVB; de Haagse club stond om fraai en aantrekkelijk voetbal bekend. Theo Mulder: “We hadden goede voetballers toen. En iedereen stond op de juiste plaats. Die twee kampioenschappen waren voor mij een hoogtepunt, enorm leuk om mee te maken”.
Nadat Van Spronsen Oranjeplein de rug toekeerde, ging het minder met de prestaties op het veld. Nogal wat spelers vertrokken, maar Theo Mulder bleek honkvast. “Ik vond het ook jammer wat er gebeurde, maar ik heb er geen moment over gedacht weg te gaan. Daarvoor vind ik Oranjeplein een te gezellige vereniging”.
Al zegt hij wel, dat het de laatste jaren allemaal wat minder is geworden. “Vroeger, toen bleef iedereen na de training soms tot drie, vier uur hangen in het clubgebouw. Dat is nu niet meer zo. De meeste spelers zijn, vlak nadat de opstellingen bekend zijn, verdwenen. Dat vind ik wel eens jammer. Misschien komt dat echter wel weer terug”.
VROEGER
“Maar de jeugd is nu eenmaal veranderd”, weet Theo Mulder die door zijn ploeggenoten vanwege zijn leeftijd regelmatig als “Opa” werd aangeduid. “Vroeger was voetbal álles. Tegenwoordig zijn er voor de jeugd meer mogelijkheden. Ik ging lopend naar het terrein. Nu komen ze, bij wijze van spreken, alleen nog maar als ze met de auto worden gehaald. In het veld is het ook merkbaar. Wij gingen vroeger voor elkaar door het vuur, nu zie je dat ze de kop al snel laten hangen. Jammer, maar het is niet anders. Dat is trouwens overal, niet alleen maar bij Oranjeplein”.
“Ik ben nooit een harde voetballer geweest”, zegt Theo Mulder. “Vroeger was ik rechtsbuiten, pikte regelmatig mijn doelpuntjes mee omdat ik nogal snel was. De laatste jaren stond ik in de verdediging. Dan moest je wel eens een keer aan de noodrem trekken, maar ik heb nooit iemand geblesseerd. Wél had ik het nogal eens met de scheidsrechter aan de stok. Ik kon mijn mond niet houden en ben dan ook wel een aantal malen uit het veld gezonden. Ik kon nu eenmaal niet tegen onrecht”.
TRAINER
Zoals gemeld, blijven Oranjeplein en Theo Mulder met elkaar verbonden. “Als leider ben ik nog steeds bij het eerste betrokken, ik assisteer trainer Perdijk ook bij de trainingen”. Het had trouwens niet veel gescheeld, of Mulder was dit seizoen zélf trainer van Oranjeplein geworden. “Ik zakte echter voor het theoretische gedeelte van de cursus oefenmeester III. Ik moet over een maand her-examen doen”. Het is toch de bedoeling dat hij ooit als trainer bij zijn club aan de slag gaat. “Dat is wat mij betreft – en ook het bestuur – wel  de bedoeling”, Aldus Theo Mulder. “Veel kleine clubs kiezen tegenwoordig voor eigen leden. Het wordt allemaal zo kostbaar, een trainer van buitenaf. Maar uiteraard moet ik eerst dat papiertje halen. Die theorie valt me echter nogal zwaar. Wel jammer eigenlijk, want veel theoretische dingen zijn helemaal niet belangrijk. En ik heb toch zelf aardig tegen een bal aan kunnen schoppen”.
DENNIS MULKENS


Hieronder een copie van de foto van het krantenartikel en 'n vijftal foto's van de afscheidswedstrijd zelf. 


Theo Mulder wordt togesproken door voorzitter G. v.Gerven.Met 'n handruk sluit voorzitter G. v.Gervan z'n toespraakje.


Het elftal van Cercle Brugge met uiterst rechts trainer Henk Houwaart.Een gezellig onderonsje voor de foto.


Theo Mulder wordt uitgeleide gedaan door G.v.Gerven.


De moeilijke gang naar de kleedkamer begeleid door Jan Nieuwenburg en Loek Houwaart.


In december werd zoals gewoonlijk het St.Nicolaasfeest voor de jeugd gehouden.

Tijdens de winterstop nam de jeugd deel aan zaalvoetbalwedstrijden.

En uiteraard werden tijdens de Paasdagen de traditionele jeugdtoernooien georganiseerd. Tijdens deze druk bezochte toernooien kwamen er problemen met de riolering naar voren. Het verhelpen van dit probleem zou weer enorm veel vergadertijd van diverse bestuursleden in beslag nemen. 

Door de vele afkeuringen in het afgelopen seizoen vanwege de slechte kwaliteit van de twee nieuwe velden (op één weekend waren de velden van Oranjeplein zelfs als enige afgekeurd) en het wegblijven van het Openbaar Vervoer tot aan de Buurtweg brachten voor de v.v.Oranjeplein nog meer problemen. Aan het eind van het seizoen vroegen een behoorlijk aantal leden overschrijving naar een club waar de afkeurings gevoeligheid van de velden niet zo hoog lag.

Nog voor het einde van het seizoen gingen Oranjeplein en Perdijk uit elkaar. Laatstgenoemde kon de selectie niet meer motiveren en wenste het dienstverband te beëindigen. Voor de laatste wedstrijden werd Theo Mulder gevraagd om de laatste wedstrijden te begeleiden. Hij kon uiteraard ook niet voorklomen, dat het 1e elftal naar de Hoofdklasse degradeerde. Ook het 5e elftal degradeerde uit haar klasse en ’n lichtpunt in deze sombere tijden was dat 3e elftal  het kampioenschap in haar klasse behaalde.

In mei 1984 gingen de bestuursleden een folder huis aan huis bezorgen in de buurt rond het Oranjeplein. Men trachtte op deze manier nieuwe leden aan te trekken en zodoende het bestaansrecht te continueren. Maar het resultaat na de inspanningen was bedroefend slecht.
Zomaar wat uitslagen en/of verslagen van wedstrijden:
Senioren
11 september 1983
Alblasserdam 1 -  Oranjeplein 1 3-0
De ex-Sliedrechter Martin Kroeze heeft Oranjeplein de das omgedaan. Hij scoorde voor zijn nieuwe club Alblasserdam drie keer onhoudbaar voor de Haagse goalie Hans van der Elst.
Haagsche Courant, 12 september 1983.
Oranjeplein 5 -  Rijswijk 6 6-1

25 september 1983
RKDEO 3       -  Oranjeplein 2 1-1
Oranjeplein 3 -  Postalia 3 5-2
Oranjeplein 4 -  Duindorp SV 6 1-0
Oranjeplein 5 -  SOA 4 2-5

2 oktober 1983
Oranjeplein 2       -  Scheveningen 3 3-1
Westerkwartier 5  -  Oranjeplein 3 0-2
Wilhelmus 8         -  Oranjeplein 4 2-4
Lens 8                 -  Oranjeplein 5 2-1

8 april 1984
Oranjeplein 1 -  Wippolder 1 3-7
Oranjeplein wist tweemaal een voorsprong te bewerkstelligen, maar na de gelijkmaker (3-3) van Frans van Straaten verpletterden de Delftenaren de thuisploeg volledig. Ad Houwaart, een eigen inzet van Wippolder en Fred Nolten waren verantwoordelijk voor de Oranjeplein produktie.
Haagsche Courant, 9 april 1984

15 april 1984
DWO 1 -  Oranjeplein 1 3-0
DWO is op slechts één punt van de koplopers gekropen. De doelpunten vielen pas in de laatste tie minuten van de wedstrijd.

6 mei 1984
GDA 1 -  Oranjeplein 1 8-1
Voor Oranjeplein viel definitief het doek en degradeerde. Fred Pilk (3x), Arnold v.d.Helm, Ron v.Dijk, Henk Oosterwijk, Harry v.Leent en Cor Duyvestein doelpuntten voor de Loosduiners. Ad Houwaart zorgde  nog voor de 0-1 stand.
Haagsche Courant, 7 mei 1984

13 mei 1984
Oranjeplein 1 -  SMV 1 0-3   SMV Kamp
Oranjeplein vervulde zijn sportieve plicht, maar moest in de laatste zes minuten toch buigen voor de kampioen.

Jeugd
12 april 1984 C-kl DWO -  Oranjeplein  1-8
D-kl Oranjeplein           -  VUC 5-1
E-kl Vredenburch          -  Oranjeplein  2-0
F-kl DEVJO                   -  Oranjeplein 3-2

Het F-team in seizoen 1983-1984.


Oranjeplein 3 kampioen van haar klasse in seizoen 1983-1984.

Staand vlnr: Wim Nieuwenburg sr., Joop Keijzer, N.N., Leen Keijzer, N.N., Cees .d.Wilden, N.N., Gerrit v.Gerven, ArieHouwaart.
Zittend vlnr: Berebak, Ed Nieuwenburg, Henk v.d. Sluis, ? v.d.Sluis, Wim Nieuwenburg jr.


Eindstand seizoen 1983-1984 van de 4e klasse C KNVB
SMV 1                      22 34             Kampioen
DWO 1                     22 32
GDA 1                      22 32
Wippolder 1              22 30
Hoek van Holland 1   22 25
Alexandria 1             22 24
Postduiven 1             22 22
Alblasserdam 1          22 17
Hillegersberg 1          22 14
Vredenburch 1           22 13
WCR 1                      22 13
Oranjeplein 1             22   8           Degradeert naar Hoofdklasse HVB


Lees verder bij:  Seizoen 1984 of  Seizoen 1982 of ga naar  Home.

E-mailen
Map