De historie van v.v. Oranjeplein

           (Laatste update 6-5-2021)  

Het seizoen 1981-1982.

Op de Algemene Ledenvergadering werd het volgende bestuur gekozen:
Voorzitter: G.v.Gerven
Secretaris: P.Moes
Penningmeester: G.Houwaart
Commissarissen: A.Houwaart, H.Nieuwenburg, J.Nieuwenburg, W.E.Nieuwenburg, H.Rademakers en W.L.Zwalve.

Er werden werden vijf senior- en vijf jeugdteams ingeschreven bij de voetbalbond met de volgende indeling:
Senioren:
1e elftal in de 3e klasse A van de KNVB
2e elftal in de reserve 4e klasse A van de KNVB
3e elftal in de reserve 2e klasse N van de HVB
4e elftal in de reserve 3e klasse J van de HVB
5e elftal in de reserve 4e klasse H van de HVB

Jeugd
B-klassers
C-klassers
E-klassers
D-klassers
F-klassers

Voor het seizoen 1981-1982 werd de heer Chiel Oostdam als trainer aangesteld. Mede als gevolg van een smalle selectie kon hij niet voorkomen, dat Oranjeplein 1 aan het eind van het seizoen wederom degradeerde.

Het hele seizoen worden er door het bestuur vele uren besteed aan besprekingen met Gemeente Den Haag, Gemeente Wassenaar, Energiebedrijf Wassenaar en diverse andere instanties met betrekking tot de nieuwbouw van het clubgebouw.   

In december 1981 werd het St.Nicolaasfeest voor de jeugd georganiseerd en op dit feest waren de broertjes of zusjes van de jeugdleden eveneens welkom.

In februari 1982 ging de Gemeente Den Haag akkoord met de verdeling van de eigendom van de nieuwbouw. De kleedkamers zouden in eigendom en voor rekening van de gemeente komen en de kantine zouden in eigendom en voor rekening van de v.v. Oranjeplein komen. 

Op donderdag 25 maart 1982 werden de vrijwilligers, die belangeloos achter de schermen werkten aan de Toto/Lotto, na een kwart eeuw gehuldigd door de afdeling Den Haag van de KNVB. Aan de IJzerwerf  beleefden zo’n negentig toto- en lotto-verwerkers een gezellig samenzijn.  

Tijdens de Paasdagen werden de traditionele jeugdtoernooien gehouden

In juni 1982 werden voorbereidende werkzaamheden verricht voor de verplaatsing van de veldverlichting naar de nieuwe velden. De hieraan verbonden kosten zouden ca fl 14.500,-- gaan bedragen.

Aan het eind van het seizoen degradeerden de eerstelingen voor het tweede opeenvolgende seizoen. Het derde elftal degradeerde naar de reserve 3e klasse van de HVB

Zomaar wat uitslagen en/of verslagen van wedstrijden.
Senioren
13 september 1981
Celeritas 4      -  Oranjeplein 3 3-4
Oranjeplein 4  -  GDA 6 1-6
Oranjeplein 5  -  Gr WII Vac 7 2-5

27 september 1981
Rijswijk 1 -  Oranjeplein 1 1-1

ORANJEPLEIN DEELT TOCH MET RIJSWIJK.
John de Bruin blinkt uit.
Rijswijk en Oranjeplein zijn in de derde klasse A met een 1-1 gelijkspel gestart. Vooral de thuisclub was tevreden met dit resultaat, het had drie jubilarissen in z’n gelederen en vocht mede daarom voor tenminste een winstpunt. Dat de Rijswijkers dat punt ook kregen was echter niet geheel verdiend. Oranjeplein was sterker en gevaarlijker, maar de ploeg was ongelukkig bij het afwerken van aanvalacties.
Door het ontbreken van Rineke Ludwig (vleeswond in hand) en Bertus van Aken (griep) baarde de middenlinie Oranjeplein-trainer Chiel Oostdam vooraf zorgen. Maar juist deze linie vormde de basis voor het goede veldspel van de gasten.
Dat kwam doordat de belangrijkste schakels bij de bezoekers, John Nieuwenburg en John de Bruin, gisteren in Rijswijk wèl van de partij waren. Vooral de laatste was gisteren ongrijpbaar en werd herhaaldelijk hard gestuit. De irritatie die dat bij hem veroorzaakte leverde hem wel een boeking op. Scheidsrechter J.W.van Dorp uit Rotterdam accepteerde zijn aanmerkingen op de leiding niet.

HOUTWERK

Tot na de rust leverde het spel van de Hagenaars niets op. Pech hadden zij toen John de Bruin een vrije trap nam, en de bal via de binnenkant van de paal weer het veld instuitte. Na een kwartier was het houtwerk de thuisclub ook al te hulp geschoten. Rijswijk-laatste verdediger Kees van der Heyden verlengde een voorzet van Oranjeplein-spits Aad Veltkamp ongewild tot over zijn eigen doelman. De lat bracht redding.
In de 59e minuut kregen de hagenaars hun verdiende openingstreffer. De Bruin legde zoveel effect in z’n vrije trap dat de Rijswijkse doelman Hans Palm de bal van z’n borst moest laten stuiten. Gelegenheidsspits Aad Veltkamp was ter plaatse om in te tikken: 0-1. Oranjeplein was daarna nog tweemaal dicht bij een doelpunt. Vrije trappen van John de Bruin vormden de aanleiding: doelman Palm redde een keer prima en had eenmaal geluk dat niemand attent reageerde op een door hem losgelaten bal.
De problemen bij de thuisclub van trainer Wim Andriessen lagen gisteren overduidelijk in de aanval. De gelegenheidsaanvallers Larry de Keyzer en Roy Holman waren op hun best bij het hinderen van opkomende verdedigers, aanvallend kwamen zij te kort. Spits Cees van Hemert kwam mede hierdoor nauwelijks in het spel voor.
Halverwege de tweede helft werd hij wel goed aangespeeld. Oranjeplein-verdediger Cook Houwaart was er verantwoordelijk voor. De jonge back zag van Hemert over het hoofd toen hij op zijn doelman wilde terugspelen. Keeper Ed Gerritsen bracht even redding door de spits bij de voet te pakken, maar Ton Key benutte de strafschop: 1-1. Het betekende niet alleen de gelijkmaker, maar tevens de persoonlijke bekroning voor de Rijswijkse middenvelder, die zich onder andere onderscheidde met enkele goede afstandschoten.
Haagsche Courant, 28 september 1981.

LFC 2            -  Oranjeplein 2 3-2
Oranjeplein 4 -  Rijswijk 6 1-6

22 november 1981 Q
Quick (H) 1 -  Oranjeplein 1 2-0
Quick behaalde in een sportieve ontmoeting een verdiende 2-0 zege op Oranjeplein. Dat nu toch wel opnieuw degradatiezorgen gaat krijgen.
Roodenburg 3 -  Oranjeplein 2 7-0
Vogel  2         -  Oranjeplein 3 5-0
Oranjeplein 4 -  RVC 6 2-4
Oranjeplein 5 -  Taurus 5 2-0
    
14 februari 1982
ADO 1 -  Oranjeplein 1 5-3
ADO stond in de derby tegen Oranjeplein drie keer op achterstand, maar sleepte er uiteindelijk toch een 5-3 zege uit. In de eerste helft gaf Fred Nolten Oranjeplein tweemaal de leiding en kwam ADO via Iwan Lionar (kopbal) en Carlo Roeleveld langszij. Tien minuten na de rust scoorde Fred Nolten opnieuw, maar ADO kwam weer terug. Bert Blans maakte gelijk. Ad Groenewold gaf de Zuiderparkers de leiding en in de laatste minuut zorgde Iwan Lionar voor 5-3.
Haagsche Courant, 15 februari 1982.

28 maart 1982
Oranjeplein 1 -  Vredenburch 1 2-1
ORANJEPLEIN NOG NIET UIT ZORGEN.
Oranjeplein en Vredenburch hebben het dit jaar niet gemakkelijk. Door diverse factoren belandden beide ploegen in de onderste helft van de derde klasse en daarom was de ontmoeting tussen deze twee clubs gisteren van groot belang. Oranjeplein zegevierde met 2-1. Dat was terecht, want de formatie van trainer Chiel Oostdam was beter. Vredenburch, dat het vooral van hard werken moet hebben, kon namelijk – in de overigens sportieve ontmoeting – veel minder vaak écht gevaarlijk worden.
Het voornaamste doel van Oostdam is Oranjeplein te behoeden voor degradatie. Na het vertrek van trainer Bertus van Spronsen en de daarmee gepaard gaande leegloop van spelers, heeft de Haagse ploeg een zeer smalle selectiegroep overgehouden. Daarom moet Oostdam veel met jeugdspelers werken en is de aanwezigheid van John Nieuwenburg en John de Bruin nóg meer een bittere noodzaak geworden.
Want ook nu moest dit duo het weer maken voor Oranjeplein. John Nieuwenburg, die nooit met de groep traint omdat hij amper nog normaal kan lopen door een slepende enkelblessure, stond in de spits. John de Bruin fungeerde in de eerste helft als rechterspits en in het tweede  bedrijf ruilde hij met collega Fred Nolten, die voor de pauze nauwelijks werd aangespeeld en na de rust wanhopig faalde.
De Bruin en Nieuwenburg maakten het de verdediging van de Rijswijkers – waar de actieve Floor Klein als rechterverdediger stond opgesteld – dus erg lastig. Toch had met name De Bruin veel meer kunnen aanrichten als hij meer op het doel had geschoten. Te vaak kwam hij in een door hemzelf geschapen goede positie en schoof hij de bal af, terwijl hij juist verwoestend – want dat kan hij – had moeten uithalen. En omdat Oranjeplein de kansen niet goed benutte, werd het in het laatste kwartier nog aardig spannend.
VREEMD
Het scoreverloop was trouwens vreemd. De eerste helft leverde aan beide kanten weinig echte doelrijpe kansen op. Voor Oranjeplein waren er mogelijkheden voor Henk  Nieuwenburg (schot) en John de Bruin (kopbal). Vredenburch was dicht bij een treffer toen eerst Rob Raimond en later Joop Holtkamp “grabbeldoelman” Ed Gerritse op de proef stelden.
En na de pauze was het ineens raak. Na vier minuten mocht John de Bruin van elf meter raak schieten, na een handsbal van spits Harry van Dorp, die overigens even later een droomkans zou laten liggen. Nauwelijks twee minuten later was de stand alweer gelijk toen Arie de Kruijk vanaf de rand van het strafschopgebied hard uithaalde: 1-1. Maar terwijl Vredenburch nog stond na te genieten van de snelle gelijkmaker, zorgde Nolten met een goede kopbal voor een voorsprong van de thuisclub. Trainer Rob Bens van Vredenburch probeerde nog wat met twee wissels – Schutte en Polman voor De Kruijk en Van Dorp – en inderdaad kwam Oranjeplein nog even in de problemen. Een kopbal van Ton Steijn werd door Gerritse op een hoogst merkwaardige manier nog ternauwernood uit het doel geslagen. Oranjeplein was daarmee niet uit de zorgen, hoewel concurrent Vredenburch nu wel op een achterstand van twee punten werd gezet. Want degraderen wil men – zoals gemeld – niet. Zeker Chiel Oostdam niet, al heeft hij volgend seizoen niets meer met Oranjeplein te maken. Het bestuur meldde vorige week niet meer met Oostdam te willen verder gaan. Oostdam: “Ze zeggen dat ik te lief ben. Ik praat inderdaad met iedereen. Ik begrijp de kritiek niet helemaal en vind het jammer mijn werk hier niet te kunnen afmaken. Bovendien ben ik zeer laat op de hoogte gebracht. Er zijn nu niet zo veel clubs meer vrij “.

Bij Oranjeplein is dus volgend seizoen weer een vacature. Geruchten doen inmiddels de ronde en de naam van Bertus van Spronsen is in dat verband al weer hier en daar te horen. Geruchten?
DENNIS MULKENS
Binnenhof, 29 maart 1982.

4 april 1982
Tonegido 1 -  Oranjeplein 1 3-1
In een aantrekkelijke wedstrijd behaalde Tonegido een belangrijke overwinning op Oranjeplein. In de eerste helft werd niet gescoord. Daarna werd het door Ton Bekkering 1-0, maar John de Bruin maakte gelijk. In het laatste kwartier sloeg Tonegido toe en brachten Bert van Elleswijk en Paul van Oosten de stand op 3-1.
Haagsche Courant, 5 april 1982.

9 mei 1982
LDWS 1 -  Oranjeplein 1 1-3
Het reeds gedegradeerde LDWS gaf Oranjeplein de overwinning niet cadeau. Fred Nolten opende voor de gasten de score, waarna Bart v.d.Weijden gelijk maakte. John de Bruin, die eerste een strafschop miste, schoot Oranjeplein in de tweede helft naar 1-3. De zege kwam echter te laat om nog te kunnen ontsnappen aan degradatie.
Haagsche Courant, 10 mei 1982.


Eindstand  seizoen 1981-1982 van de 3e klasse A KNVB West II
ADO 1             22 15   5   2 35 43-20 Kampioen en promotie
Quick (H) 1      22 12   3   7 27 43-25
Tonegido 1      22 10   5   7 25 37-27
UDO 1             22   9   7   6 25 43-35
VVSB 1            22   9   6   7 24 38-33
LFC 1              22   7   8   7 22 38-34
Celeritas 1       22   6 10   6 22 43-42
Rijswijk 1        22   6   8   8 20 26-30
HBS 1             22   5   9   8 19 27-31
Vredeburch 1  22   8   3 11 19 26-35
Oranjeplein 1  22   5   5 12 15 25-49
LDWS 1          22   2   7 13 11 18-46

Oranjeplein 1 en LDWS 1 degraderen naar de 4e klasse KNVB


Eindstand van het seizoen 1981-1982 van de reserve 4e klasse A  KNVB
SJC 2                  22 14 5   3 33 44-18 kampioen en promotie
SC Lisse 2            22 12 7   3 31 55-28
LFC 2                  22 10 7   5 27 45-35
DOCOS 3             22   8 6   8 22 42-37
Roodenburg 3      22   7 7   8 21 47-31
Altior 2               22   8 5   9 21 38-39
ASC 2                 22   6 8   8 20 33-40
Laakkwartier 2    22   8 4 10 20 34-44
De Postduiven 2  22   6 7   9 19 29-40
VUC 3                22   6 6 10 18 15-26
Oranjeplein 2      22   8 2 12 18 35-57
Texas-DHB 2      22   4 6 12 14 33-65 degradatie


Lees verder bij:  Seizoen 1982 of  Seizoen 1980 of ga naar  Home

E-mailen
Map