De historie van v.v. Oranjeplein

           (Laatste update 6-5-2021)  

Het seizoen 1978 - 1979.

In de Algemene Ledenvergadering gehouden in de kantine werd het volgende bestuur gekozen:
Voorzitter: J.Nieuwenburg
Secretaris: R.v.d.Mei
Penningmeester: G.Houwaart
Commissarissen: A.Houwaart,  A.J.Nieuwenburg, mevr. Th.Nieuwenburg, R.Oosterveer, H.Pieters, J.Tiemens, C.Vredebregt en W.L.Zwalve
Door ’n noodlottig incident kwam op 28 november 1978 bestuurslid A.J.Nieuwenburg om het leven.
 

Voor de competitie 1978-1979 werden door het bestuur zes senioren en vier jeugdteams ingeschreven met de volgende indeling:
Senioren
1e elftal in de 2e klasse A van de KNVB
2e elftal in de reserve Hoofdklasse B van de HVB
3e elftal in de reserve 2e klasse L van de HVB
4e elftal in de reserve 3e klasse F van de HVB
5e elftal in de reserve 4e klasse I van de HVB
6e elftal in de reserve 6e klasse A van de HVB

Jeugd
B- en C-klassers, Pupillen en Welpen.

Op 27 september 1978 was er wederom ’n vergadering met de Gemeente met betrekking tot de bespeling van de velden aan de Buurtweg e.o. Postalia deelde mede dat de ledenvergadering had besloten pas te willen verhuizen, indien men de beschikking kreeg over twee velden. Ook deelde het bestuur van Postalia mede niets te voelen voor een fusie met Tamuvona. Oranjeplein vond zichzelf door deze gang van zaken de grote verliezer. We zouden zo immers de beschikking houden over één veld. 

Het jeugdaktiviteitenplan voor het seizoen 1978-1979 werd op de bestuursvergadering van 16 november 1978 door de jeugdcommissie ingediend. De aktiviteiten behelsden het volgende:
Sinterklaasfestiviteiten: de A-, B- en C-klassers gaan op 4 januari 1979 naar de minivoetbalshow in de Ahoyhallen te Rotterdam en D- en E-klassers krijgen een feestavond met film in de kantine (met een kleine surprise).
Reisjes door de jeugd in 1979:
De E-klassers twee dagen naar Slagharen en vriendschappelijk voetbal tegen ’n plaatselijke club. De D-klassers ’n meerdaagse reis naar Engeland met Eurosportring. De B- en C-klassers ’n meerdaagse reis naar de Ardennen in België met Eurosportring en tenslotte de A-klassers ’n dagreis naar België en voetballen tegen een gerenommeerde tegenstander.
Jeugdtoernooien: met Pasen 1979 zullen de traditionele jeugdtoernooien worden georganiseerd.

OPNIEUW EEN ZWARTE DAG VOOR DE v.v. ORANJEPLEIN.

Door een noodlottig incident werd op 28 november 1978 onze 2e voorzitter A. J. Nieuwenburg uit ons midden genomen. In leven was hij erelid van de v.v.Oranjeplein. Hij was initiatiefnemer om de kantine-exploitatie in eigen beheer te nemen en tevens was hij samen met Jan Tiemens één van de eerste kantinebeheerders. Toen er eind zestiger jaren problemen waren met het tikken en stencilen van het klubblad heeft hij deze werkzaamheden, zonder enige tik- en stencilervaring, op zich genomen. Aan het eerste door hem opgemaakte clubblad heeft hij 24 uur gewerkt, maar het kwam er. De vereniging verloor in hem een fijn bestuurslid. Hij overleed veel te vroeg in de leeftijd van  40 jaar.   


In december 1978 deed het bestuur van Oranjeplein een handreiking naar de Gemeente en deelde mede dat men onder bepaalde voorwaarden genegen was om twee velden aan de Buurtweg te betrekken. Daarvoor was uiteraard eerst toestemming nodig van de ledenvergadering.
Op 8 februari 1979 werd een Bijzondere Algemene Ledenvergadering door het bestuur uitgeschreven, waarin de leden zich moesten uitspreken om twee velden aan de Buurtweg (Groenendaal Noord) te gaan betrekken en daaraan verbonden een eventueel nieuw clubgebouw. Aan de vergadering werd een financiële regeling voorgelegd met betrekking tot de verkoop van de accommodatie aan de Verlengde Waalsdorperlaan. De vergadering ging akkoord echter onder de hierna te noemen restricties:

1. De aan ons toe te wijzen twee velden zullen op naam van de v.v.Oranjeplein komen.
2. Het complex zal door een hekwerk van twee meter hoogte omzoomd worden, opdat een eigen identiteit gewaarborgd kan worden.
3. Het te bouwen clubgebouw zal gescheiden zijn van de overige te bouwen clubgebouwen.
4.
Daarnaast zou er na de verkoop van het huidige clubgebouw aan de Gemeente fl. 220.000,-- beschikbaar komen voor Oranjeplein en over een vergoeding door de Gemeente voor de lichtinstallatie en het hekwerk rondom het veld zou nog verder gesproken moeten worden.

Op 28 februari wederom een vergadering met de commissie herindeling sportvelden Buurtweg. De twee velden zouden op naam van de v.v.Oranjeplein komen. Oranjeplein zal zijn eigen identiteit behouden, d.m.v. een eigen complex, dat via sloten of hekwerk rondom de velden voorzien zou worden. Het nieuw te bouwen clubhuis zal bij de andere gebouwen van de verenigingen gebouwd moeten worden, maar wel alle clubgebouwen los van elkaar.
De Gemeente kon zich wel vinden in het bedrag voor het te verlaten clubgebouw, want middels opbrengst boekwaarde en subsidie kwam de Gemeente ook het genoemde bedrag ad fl. 220.000,--.
Voor wat betreft de lichtinstallatie deelde de Gemeente mede, dat zij daar geen vergoeding voor kon geven en dat Oranjeplein daar zelf een oplossing voor moest vinden.

Aan het eind van het seizoen eindigden onze eerstelingen op een eervolle vierde plaats in de tweede klasse A van de KNVB. Voorwaar een schitterende prestatie van spelers en technische leiding. Het tweede elftal wist promotie af te dwingen naar de reserve vierde klasse van de KNVB. Het vierde elftal tenslotte eindigde onderaan in haar klasse en degradeerde naar de reserve derde klasse van de HVB.
  


Zomaar wat uitslagen en verslagen van wedstrijden:
Senioren
3 september 1978
Oranjeplein 2 -  OSC 2 3-1
Oranjeplein 3 -  Zwart Blauw 4 2-5
Cromvliet 6    -  Oranjeplein 4 6-1
Azurri 3         -  Oranjeplein 5 2-2

24 september 1978
Oranjeplein 1 -  LDWS 1 3-0
Voor de rust was er niet veel te genieten in dit door scheidsrechter Baak (Rijswijk) uitstekend geleide duel. Na de thee, toen de thuisclub de harde wind in de rug wist, legden de pupillen van trainer Bertus van Spronsen weer enkele fraaie aanvalspatronen op de mat. Uitblinker John Nieuwenburg smaakte na 25 minuten het genoegen om via een combinatie met Puck Langerak de openingstreffer te produceren. Vijf minuten later was er een identieke combinatie met Langerak als afmaker: 2-0. In de laatste minuut was het Dick van der Stoep, die met een verrassend schot de eindstand op 3-0 bepaalde. De Haagse doelman Leo Vis en diens betrouwbare ausputzer Henk Nieuwenburg speelden een gedegen partij.
Haagsche Courant, 25 september 1978.
Oranjeplein 2 -  Rijswijk 2 4-1
Oranjeplein 3 -  Wit Blauw RK 2 2-1
DWO 6          -  Oranjeplein 4 1-0
Marathon 4    -  Oranjeplein 5 1-2

Bekerwedstrijd
15 oktober 1978
SJC 1 -  Oranjeplein 1 3-1
De grootste verrassing van de bekerwedstrijden van afgelopen zondag was de uitschakeling van 2e klasser Oranjeplein tegen 4e klasser SJC.

22 oktober 1978
HVV 1 -  Oranjeplein 1 1-2
ORANJEPLEIN VELT HVV.
De twee Haagse debutanten in de tweede klasse A, HVV en Oranjeplein, hebben op het vochtige complex aan de Van Hoogenhoucklaan voor tweemaal drie kwartier spanning gezorgd. Oranjeplein trok tenslotte, verdiend met 2-1 aan het langste eind. De wedstrijd had een pittig karakter zonder dat er van onsportiviteit sprake was. De 22 acteurs deelden uit, maar incasseerden ook zonder morren.
Oranjeplein startte behoudend, hetgeen het gevolg was van enkele omzettingen in de ploeg. Trainer Bertus van Spronsen: “Op het laatste moment kon ik niet beschikken over Theo Mulder die de taak had om Frank Bijloos te schaduwen. Die opdracht moest ik toen overdragen aan Henk Verweij, waardoor er op enkele andere posities moest worden geschoven”. Verweij groeide uit tot de uitblinker van deze partij. Want noch Bijloos, noch andere HVV-voorwaartsen als Marc Loenen en Dick Péschar konden de sterke voorstopper in moeilijkheden brengen. Samen met vrije verdediger Henk Nieuwenburg vertolkte Verweij een absolute hoofdrol.
Aan de andere kant vestigde HVV’s laatste man Lex van der Gun de aandacht op zich door zijn voortreffelijk spelinzicht en kalmte. Toch kon hij niet verhinderen dat Oranjeplein tien minuten voor rust aan de leiding kwam. Hannie van Spronsen – die de hele middag zonder bewaker liep en dus heerlijk het spel kon verdelen – plaatste een vrije trap op het hoofd van Herman Nieuwenburg die doelman Ronald Gebhard koppend klopte 0-1.
Na de thee was het al snel 0-2 via Gerard Durand die van een aarzeling van voorstopper Joop Reuter profiteerde en met het linkerbeen doeltrof. Nog in diezelfde minuut verzuimde HVV tot 1-2 terug te komen via Dick Péschar (Bertus van Spronsen: “Wat een schitterende aanval was dat, ik heb er zelfs voor geapplaudisseerd” ), die voor een leeg doel naast schoot.
De tegentreffer zou pas twee minuten voor tijd tot stand komen. Een hoekschop van Frank Bijloos werd door Robert Vermeulen tegen de bovenarm van Henk Verweij aangeschoten en Maksimovic wees resoluut naar de stip. Verweij wond zich daar nogal over op (Hij:”Ik kreeg de bal tegen m’n borst”) dat hij een waarschuwing opliep. Jammer dat de uitblinker de wedstrijd op deze manier moest beëindigen.
Haagsche Courant, 23 oktober 1978.


18 maart 1979
Naaldwijk 1 -  Oranjeplein 1 1-1
Oranjeplein kwam aan de leiding door een doelpunt van Bart Proeme: 1-0. Kort voor rust werd Geer Durand weggezonden wegens herhaalde aanmerkingen op de leiding en Naaldwijk profiteerde na rust van de man meer situatie en maakte gelijk: 1-1.
De stand aan de kop is nu: Verburch 16 uit 12, Blauw Zwart 15 uit 10, Oranjeplein 14 uit 10, Lugdunum 13 uit 11 en Westlandia 12 uit 10.

22 april 1979
Oranjeplein 1 -  Lugdunum 1 0-1
Andermaal heeft Oranjeplein teleurgesteld want ditmaal verloren de discipelen van trainer Bertus van Spronsen op eigen grond met 1-0 van Lugdunum. En die uitslag was nog niet eens onverdiend ook. Want Oranjeplein was geen schaduw meer van de ploeg die in het begin van dit seizoen zo’n fijn partijtje voetbal op de grasmat toverde.
Tegen het technisch zeer bekwame Lugdunum kon de ploeg in de tweede helft wel veelvuldig aandringen, maar tot echt gevaarlijke acties kwam het niet. De thuisclub gokte in de tweede helft meer op de aanval en kregen Herman Nieuwenburg, Bart Proeme en John Nieuwenburg 
wat meer bespeelbare  ballen. Tot een gelijkmaker kwam het niet.
Haagsche Courant, 23 april 1979.

6 mei 1979
Texas DHB 1 -  Oranjeplein 1 1-0
TEXAS/DHB – ORANJEPLEIN:  EEN FIJN DUEL
Het zag er allemaal erg feestelijk uit bij Texas/DHB-Oranjeplein (1-0). Een stralend zonnetje, ruim duizend toeschouwers waaronder flink wat luchtig geklede dames, levende muziek van de bekende Haagse accordeonist Budje Groenewold, en als hoofdmoot een fijne partij voetbal.
Want er viel behoorlijk te genieten van het spel van beide ploegen, die negentig minuten lang de aanval als beste verdediging kozen.
Natuurlijk ging de thuisclub na de verkregen voorsprong (vijfde minuut tweede helft) iets behoudender spelen, maar handhaafde toch het systeem met drie spitsen. En die drie aanvallers, Dick van der Zwan, Wim Prosman en Ben Roode, bezorgden hun bewakers handenvol werk.
Dat was trouwens ook aan de andere kant het geval omdat Oranjepleins voorwaartsen Bram Boon, Bart Proeme en John de Bruin (na rust vervangen  door Herman Nieuwenburg) zich volledig leeg knokten. Het knappe Texaanse verdedigingsblok (Karel Oosterbaan, Leen Rog, Wim Zwarts en Fred Prosman) was deze middag echter een onneembare vesting.

OOGSTRELEND

Een fijn duel dus aan de Duinlaan, dat beslist werd door een treffer van Dick van der Zwan na een oogstrelende combinatie tussen Leen de Graaf, John Wolf en Ben Roode. Overigens had de ploeg van trainer Herbert Zuma tien minuten voor tijd op 2-0 moeten komen, maar Fred Prosman schoot de toegewezen strafschop hoog over. Aan de penalty was een overtreding van doelman Leo Vis jegens Dick van der Zwan voorafgegaan.
Kort daarop zorgde Texaan Karel Oosterbaan toch nog voor een donker vlekje in deze smetteloze wedstrijd. Hij had van scheidsrechter Van Aarden (Spijkernisse) een waarschuwing ontvangen omdat hij de bal wegtrapte toen het spel dood was. Terecht. Maar nog geen minuut later maakte Oosterbaan een knappe overtreding, ook een waarschuwing waard, en moest er dus uit. Zonder protest en in sukkeldraf verdween Oosterbaan naar de kleedkamer. Voor de tweede keer dit seizoen, want tegen Blauw Zwart thuis overkwam hem hetzelfde.

MASSAAL

Texas/DHB trok zich uiteraard in de slotfase massaal terug voor het eigen doel, waardoor er voor John Nieuwenburg c.s. (hij moest per saldo toch z’n meerdere erkennen in Texas’ uitblinker Peter Smit) helemaal geen doorkomen aan was.
Zo bleef het 1-0 in een heerlijke partij en daar was zelfs de aanwezige amateur-bondscoach Arie de Vroet het mee eens, al formuleerde hij het een beetje denigrerend:”Toch wel leuk, dat lagere voetbal”.
Haagsche Courant, 7 mei 1979.

27 mei 1979
Delft 1 -  Oranjeplein 1 2-2
In een sportief duel, waarbij arbiter Hans Melser uitblonk, werden de punten gedeeld: 2-2. De bezoekers stonden halfweg met 2-0 voor dankzij Herman Nieuwenburg, die tweemaal profiteerde van een misverstand in de Delftse defensie. Het had voor rust nog 3-0 kunnen worden wanneer de Delftse doelman Jan Smits niet op fenomenale wijze een schot van Theo Polak uit zijn doel had geranseld. Uit deze actie putte de thuisclub moed, want in de tweede helft was het eerst Gijs Gagestein en daarna Bop Spee, die Oranjeplein-doelman Rob Houwaart passeerden: 2-2.
Haagsche Courant, 28 mei 1979

4 juni 1979
Oranjeplein 1 -  LFC 1 4-3
Omdat er toch niets meer op het spel stond besloten beide ploegen er maar een puur aanvallende partij voetbal van te maken. Dat lukte gezien de uitslag van 4-3 uitstekend. Bles Zuma opende de score voor de bezoekers, maar Hannie van Spronsen diende nog voor de pauze van repliek: 1-1. Daarna liep Oranjeplein soepel uit naar 4-1 via Bram Boon (2x) en Henk Nieuwenburg. De thuisclub liet de teugels lichtjes vieren, waardoor John Verschoor en Frans Boogaard namens LFC konden scoren: 4-3.
Haagsche Courant, 5 juni 1979.


Onderstaande foto van Oranjeplein 1 seizoen 1978-1979.

Staand vlnr: Bertus van Spronsen, Kook Houwaart, Han van Spronsen, John Tiemens, Henk Verweij, Henk Nieuwenburg, Bram Boon, Jan Vink, Nico v.d.Hurk, Rinus Marjee, Rinus Oosterveer, Ton Riep.Zittend vlnr:  Rineke Ludwig, Bull Zwalve, Leo Vis, John de Bruin, Martin Bruin, John Tiemens, John van Spronsen.


Onderstaande foto van Oranjeplein 2 seizoen 1978-1979.

Staand vlnr: Han v.Spronsen, Loek Houwaart, Rob Houwaart, Tom v.Gilst, Aad Veltkamp, Nico v.d.Hurk, Bram Boon, Herman Nieuwenburg, John Oosterveer, Bertus v.Spronsen.
Zittend vlnr: Dick Houwaart, Puck Langerak, Wim Nieuwenburg, Ad Houwaart, Gerard Durand, Harry Marjee, Ed Nieuwenburg, Harry Polak.

Eindstand  seizoen 1978-1979 van de 2e klasse A KNVB West II
Westlandia 1       24 37 Kampioen en promotie
Lugdunum 1       24 36
Blauw Zwart 1    24 29
Oranjeplein 1     24 28
Verburch 1        24 24
DHL 1               24 23
Delft 1              24 22
HVV 1               24 22
Texas-DHB 1     24 21
LFC 1               24 21
LDWS 1            24 19
Naaldwijk 1       24 16 Degradatie
ONA 1              24 12 Degradatie


Lees verder bij:  Seizoen 1979 of  Seizoen 1977 of ga naar  Home.

E-mailen
Map