De historie van v.v. Oranjeplein

           (Laatste update 6-5-2021)  

Het seizoen 1977 - 1978.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering gehouden op 17 augustus 1977 in de kantine werd een voorstel tot contributieverhoging aangenomen en de nieuwe bedragen werden:
Senioren: van fl. 144,-- naar fl. 160,-- (10% korting bij betaling ineens vóór 1 oktober).
A-klassers van fl. 60,-- naar fl. 80,--.
B-klassers van fl. 60,-- naar fl. 75,--
C-klassers van fl. 60,-- naar fl. 70,--
Pupillen van fl. 50,-- naar fl. 65,--
F-klassers van fl. 50,-- naar fl. 60,--
De donatie per seizoen werd verhoogd van fl. 25,-- naar fl. 30,--.
De heer C.Vredebregt was vorig seizoen aan het bestuur toegevoegd en in deze vergadering werd hij door de leden als commissaris gekozen.

Het bestuur schreef de volgende elftallen in voor de competitie 1977-1978:
Senioren
1e elftal in de 3e klasse C van de KNVB
2e elftal in de reserve Hoofdklasse B van de HVB
3e elftal in de reserve 2e klasse E van de HVB
4e elftal in de reserve 2e klasse N van de HVB
5e elftal in de reserve 4e klasse D van de HVB
6e elftal in de reserve 6e klasse D van de HVB
7e elftal in de reserve 6e klasse A van de HVB

Jeugd
A-, B- en C-klassers, 2 pupillen- en een welpenteam

Medio oktober moest het vierde elftal worden teruggetrokken, aangezien een aantal spelers regelmatig niet opkwamen. De overige spelers van het elftal werden verdeeld over de overige lagere elftallen.

De accommodatie had een opknapbeurt gehad en er was een speeltuintje aangelegd.
De voorbereidingen voor de aanleg van een nieuwe lichtinstallatie waren in een vergevorderd stadium.  
Ook voor dit seizoen werd wederom een sportiviteitprijs beschikbaar gesteld.
In de Nederlaagserie om de H.Ciere-bokaal wist Oranjeplein ongeslagen te blijven.
Met ingang van 7 september ging de training voor de lagere elftallen van start onder leiding van G.Houwaart.
Het zevende elftal werd samengesteld uit een aantal oudere spelers en aangevuld met A- en B-klassers, o.a. Rob Tuit, Ad Houwaart, Ed Nieuwenburg.
Maandelijks werden in de kantine de Bingoavonden georganiseerd en de opbrengst was voor de jeugd.
In september 1977 werd een vergadering gehouden met de gemeente en de verenigingen, spelend in de buurt van Groenendaal-Noord. Er werd een voorlopige indeling van de velden  bekend gemaakt. Oranjeplein werd naast zijn huidige veld ook het veld van Postalia toegewezen. Hierna zouden nog vele besprekingen volgen.

Oranjeplein 1 – VUC 1 1-1.
Deze wedstrijd werd gespeeld op dinsdagavond 11 oktober 1977 ter gelegenheid van de ingebruikname van de nieuwe veldverlichting. De avond werd opgesierd door het marionettenkorps “Liberty”, welke voor de wedstrijd en in de rust een perfecte show weggaf. De aftrap werd verricht door oud-penningmeester A. Houwaart (Ome Arie). De wedstrijd zelf was aan het aankijken wel waard. Oranjeplein was echt niet de mindere van een compleet VUC. De wedstrijd eindigde in 1-1 en de leiding was in handen van scheidsrechter Van Antwerpen, die het overigens voortreffelijk deed.

Op 8 december 1977 gingen de A-, B- en C-klassers naar een minivoetbalshow in Rotterdam en de kleintjes vierden op 9 december het St.Nicolaasfeest.
De Nieuwjaarsreceptie werd niet zo druk bezocht als vorig jaar, maar de vriendschappelijke voetbal- en hockeywedstrijd tegen VCL waren een zeer leuke ervaring.
Er werd op 14 februari 1978 voor de eerste maal een Carnavalavond georganiseerd.
Tijdens de Paasdagen werden de traditionele jeugdtoernooien gespeeld.
Op 16 april werd Oranjeplein 1 kampioen van de derde klasse KNVB en door deze prestatie promoveerden de eerstelingen voor de eerste maal in de geschiedenis naar de 2e klasse KNVB. Ter gelegenheid van dit feit werd op 23 april een receptie gehouden voor leden en donateurs en op 30 april voor derden.
De A-, B- en C-klassers gingen op 4 mei 1978 voor vijf dagen naar Frankrijk en de kleinste jeugd ging naar Ponypark  Slagharen.
Ook op 4 mei 1978 (Hemelvaartdag) werd een Veteranen-toernooi gehouden.
Aan het eind van het seizoen waren er nog meer kampioenen te begroeten. Naast het kampioenschap van Oranjeplein 1, werd Oranjeplein 7 (ongeslagen), de A-klassers en C-klassers kampioen.


Zomaar wat uitslagen en/of verslagen van wedstrijden:
Senioren
18 september 1977
Oranjeplein 1 -  Fortuna (Vl) 1 4-0
Nogal duidelijk heeft Oranjeplein laten zien, dat het dit seizoen niet te onderschatten is: 4-0. John Nieuwenburg via een kogel van 20 meter, Herman Nieuwenburg, Bart Proeme en opnieuw Herman Nieuwenburg maakten de doelpunten.
Haagsche Courant, 19 september 1977.
Oranjeplein 2  -  ADS 2 1-0
DHL 7            -  Oranjeplein 3 3-1
Valkeniers 3   -  Oranjeplein 4 7-2
Oranjeplein 5  -  SVS ’70 3 4-1
Oranjeplein 6  -  Robin Hood 4 1-0
Quintus 7       -  Oranjeplein 7 0-3

 

Voor de districtsbeker werd Oranjeplein ingedeeld in poule 6 met hieronder de uit- en/of verslagen van een tweetal wedstrijden:
9 oktober 1977 Archipel 1 -  Oranjeplein 1 1-1
Dankzij het doorzettingsvermogen van scheidsrechter De Geest uit Leiden kon de bekerwedstrijd Archipel-Oranjeplein toch doorgang winden. De Leidse arbiter werd op het laantje naar het Archipel-veld aangereden en liep daarbij een hinderlijke knieblessure op. Desondanks stapte hij toch binnen de lijnen en leidde het bekerduel perfect. De wedstrijd eindigde in 1-1. Archipel nam in de eerste helft de leiding door Geer van Wanrooy en na de pauze maakte Bram Boon voor Oranjeplein gelijk.
Haagsche Courant, 10 oktober 1977.
23 oktober 1977 Oranjeplein 1 -  RAVA 1 1-2

De stand van de kopgroep in de 3e klasse C KNVB was op 5 maart 1977 als volgt:
De Hollandiaan 16 23
Oranjeplein  16 22
PDK 16 21
Rijswijk 16 17

19 maart 1978 Scheveningen 1 -  Oranjeplein 1 0-0
SCHEVENINGEN EN ORANJEPLEIN IN EVENWICHT.
De wedstrijd  Scheveningen-Oranjeplein was uitermate belangrijk, omdat beide elftallen de punten zo goed kunnen gebruiken. De thuisclub om zo ver mogelijk van de laatste plaats in 3C vandaan te komen, terwijl Oranjeplein ze nodig heeft om bovenaan te blijven. Een schoonheidswedstrijd is het, zoals wel te verwachten was, niet geworden. In een dergelijke situatie zijn beide elftallen er op uit om niet te verliezen.. Dat is ook een van de oorzaken dat de uitslag 0-0 is gebleven.
Hebben de toeschouwers dus wat doelpunten betreft veel gemist, de spelers hebben zich leeg gespeeld om het tot een doelpunt te brengen. Het spel van Scheveningen was even eenvoudig als simpel. De verdediging werd goed gesloten gehouden met ook voldoende mankracht om, waar nodig, extra hulp te bieden. Om de aanvallers aan het werk te zetten werd regelmatig gebruik gemaakt van de lange, harde trap. Zoiets van het middenveld overslaan. Dat het er daarbij niet altijd even precies aan toe ging, was ook niet zo belangrijk, want de Oranjeplein-verdedigers moesten toch wel echt in volle beweging blijven.
Oranjeplein zelf zocht het meer in de korte combinaties, afgewisseld met eenmansacties. Het bleek toen dat het niet zo gemakkelijk was de achterhoede van Scheveningen in benauwdheid te brengen.

Verschillend.

Deze totaal verschillende speltypen waren er wel de oorzaak van, dat er zich voor het doel van Oranjeplein-doelman en – aanvoerder Leo Vis spannende momenten hebben voorgedaan. Hij had er echter een uitstekende kijk op. Evenals trouwens zijn collega Jan Brand onder de Scheveningen-lat, met als sterke punt het op tijd z’n doel uitkomen.
Wat mij gedurende de wedstrijd niet verwonderd heeft is dat Oranjeplein zo hoog staat. De jongens kunnen best voetballen, steunend op een paar geroutineerde krachten. Dat Scheveningen het in de afgelopen maanden niet zo best heeft gedaan is me nu wat meegevallen. Het is toch knap om van de bovenste ploegen, zoals ook vorige week tegen PDK punten af te pakken. Zo zal dit elftal het menige tegenstander nog moeilijk genoeg maken.
Oranjeplein moest het dit keer met een paar invallers doen. Is het elftal weer volledig dan zal het, dacht ik zo, de goede opwaartse weg weer weten te volgen.
 Haagsche Courant, 20 maart 1978. 
Delft 2          -  Oranjeplein 2 8-2
Oranjeplein 3 -  Gr.WII Vac 3 1-1
Oranjeplein 5 -  Paraat 5 2-0
   Te Werve 3   -  Oranjeplein 7 0-7
Oranjeplein 7 kampioen!!!!!

9 april 1978 

Oranjeplein 1 -  Rijswijk 1 1-0
De winnende treffer liet lang op zich wachten, want eerst twee minuten voor tijd scoorde Bart Proeme. Door deze overwinning stijgen de titelkansen voor Oranjeplein, mede omdat  Scheveningen concurrent De Hollandiaan een kostbaar punt ontfutselde. Oranjeplein staat nu twee punten voor. Stand van de kopgroep: Oranjeplein 29 uit 20, De Hollandiaan 27 uit 20 en PDK 23 uit 20.
Haagsche Courant, 10 april 1978.

16 april  1978
VFC 1 -  Oranjeplein 1 1-2
ORANJEPLEIN STOOMT DIRECT DOOR.
Duidelijk geëmotioneerd zat Oranjeplein-trainer Bertus van Spronsen op de schouders. Het kampioenschap van zijn ploeg was binnen. Na slechts een seizoen in de derde klas te hebben gespeeld was de promotie naar de tweede klas een feit. Iets wat Oranjeplein  te danken had aan de 1-2 zege op VFC. Maar ook omdat concurrent Hollandiaan tegen Spoorwijk niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel.
VFC deed zijn sportieve plicht. Iets, wat zelfs Van Spronsen niet helemaal verwacht had. De gelukkige oefenmeester: “ik wist dat het tegen VFC moeilijk zou worden. Een gelijkspel was mooi geweest. Dat wij hebben gewonnen is toch terecht omdat VFC vooral op het middenveld niet erg best speelde. Dat hebben wij goed kunnen benutten“.
Toch heeft Oranjeplein gisteren lang tegen een achterstand aan moeten kijken. Want terwijl regelmatig de stand van de concurrende partij in de Haagse dug-out werd doorgegeven stond VFC in eerste instantie zelfs voor. Peter Beckhoven zette halverwege de eerste helft VFC op een voorsprong. Toch kon Oranjeplein nog in dezelfde helft gelijk komen. Een misverstand in de Vlaardingse defensie werd toen door Herman Nieuwenburg uitstekend afgerond 1-1.
Tot tien minuten voor het einde leek een gelijkspel de eindstand te worden. Daarna ontwikkelde Oranjeplein nog een offensief dat vijf minuten voor tijd werd beloond. Theo Polak was de speler die het kampioenschap uiteindelijk veilig stelde. Met een gericht schot zorgde hij voor 1-2, waardoor de Haagse ploeg het kampioensfeest kon gaan vieren.
Een opmerkelijke prestatie omdat Oranjeplein in een keer oprukte van de vierde naar de tweede klasse. Bertus van Spronsen: “Het is een kroon op ons werk. Door vrij contant spel hebben we de titel kunnen behalen. Al moet ik wel bekennen dat het allemaal erg spannend is geweest”.
Haagsche Courant, 17 april 1978.


Jeugd
8 oktober 1977 A-kl 

Valkeniers         -  Oranjeplein 1-1
B-kl Oranjeplein  -  DWO 3-1
C-kl Oranjeplein -  DWO 2-1

Pups1 Blauw Zwart -  Oranjeplein 1-1
Pups2 Oranjeplein  -  Juventas 4-0
Welpen OSC          -  Oranjeplein 0-2

18 maart 1978
A-kl Oranjeplein     -  Zwart Blauw 3-0
B-kl Gr WII Vac      -  Oranjeplein 2-1
C-kl OSC                -  Oranjeplein 1-3
Pups2 Duinoord      -  Oranjeplein 2-0
Welpen Oranjeplein -  Voorburg 1-1

29 april 1978 A-kl
Oranjeplein -  Concordia 7-0
Oranjeplein kampioen! De doelpuntenmakers van Oranjeplein waren: Ad Houwaart (3x), Rob Tuit , Dick v.d. Stoep, Ulrich Lionar en Stefan Stoep.


Onderstaande foto van Oranjeplein 1 seizoen 1977-1978.

Staand vlnr: Rinus Oosterveer, Wout Nieuwenhuizen, Gerard Durand, Theo Mulder, Herman. Nieuwenburg, Henk Nieuwenburg, Bart Proeme, Hans Roos, Rinus Marjee, Arie Houwaart, Bertus v. Spronsen.
Zittend vlnr: Henk Verweij, Rob Houwaart, Leo Vis, Theo Polak, Han v.Spronsen, Nico v.d.Hurk, John Nieuwenburg, John Tiemens.


A-klassers kampioen in het seizoen 1977-1978.

Staand vlnr: Ton Nieuwenburg, Stephan Stoet, Ad Houwaart, Ben Reyman, Nico v.d.Hurk, Rob Tuit, Anton Heerings, Aad Tuit.
Zittend vlnr: Uleriek Lionar, Ronald Kersten, Dick v.d.Stoep, Cees Simonis, Ton Rijksen, Ed Nieuwenburg.


Lees verder bij:  Seizoen 1978  of  Seizoen 1976 of ga naar  Home.

E-mailen
Map