De historie van v.v. Oranjeplein

           (Laatste update 6-5-2021)  

Het seizoen 1985-1986.

Op de algemene ledenvergadering, gehouden in september in het clubgebouw, werd een contributieverlaging voorgesteld. De contributie ging voor de senioren van fl 215,-- naar fl 100,-- en voor de jeugdleden ongeacht de leeftijd naar fl 40,--. Gevolg hiervan was een toename van het aantal senior- en jeugdleden.

De bestuursopgave aan de voetbalbond luidde als volgt:
Voorzitter: G.v.Gerven
Secretaris: P.Moes
Penningmeester: G.Houwaart
Commissarissen: W.D.Bakker, A.G.v.Gilst, P.C.v.d.Hoek, A.Houwaart, H.Nieuwenburg, J.Nieuwenburg en J.Tetteroo.

Voorzitter G.v.Gerven moest in oktober wegens een slopende ziekte zijn functie neerleggen. Tot plaatsvervanger werd benoemd G.Houwaart en A.Houwaart jr werd bereid gevonden de functie van penningmeester voor de rest van het seizoen 1985-1986 te vervullen. Voor dit seizoen kon het bestuur weer vijf seniorelftallen inschrijven. Mede ook door de aanwas van nieuwe jeugdleden werden vijf jeugdteams ingeschreven. De elftallen van Oranjeplein waren als volgt ingedeeld:
Senioren
1e elftal in de Hoofdklasse HVB
2e elftal in de Reserve 1e klasse F HVB
3e elftal in de Reserve 2e klasse M HVB
4e elftal in de Reserve 5e klasse J HVB
5e elftal in de Reserve 5e klasse F HVB

Jeugd
C-klassers
D-klassers 
E-klassers
2 teams F-klassers.

De redactie van het clubblad gaf in augustus 1985 te kennen om te stoppen. Aangezien er geen leden waren om die taak uit te voeren, werd besloten om de werkzaamheden uit te besteden. De vervaardiging van het clubblad voor het komend seizoen werd door Haeghepoorte uitgevoerd.
 
In oktober kreeg de club weer ongewenst bezoek en miste daarna een groot gedeelte van de kantinevoorraad. Er werden voorbereidingen getroffen voor een alarminstallatie.

St.Nicolaasfeest voor de kleintjes werd in december georganiseerd.

Op 8 december 1985 werden wederom alleen de twee velden van Oranjeplein afgekeurd. De consulaire dienst gaf, bij monde van de plaatsvervangende hoofdconsul G.Bentz, nu wel toe, dat de speelvelden van Oranjeplein tot de slechtste van de regio Den Haag behoorden.
Ondanks de vele werkzaamheden, welke de Gemeente aan de velden had verricht, liet de kwaliteit nog zeer te wensen over. Onze club leed ernstige financiële schade, onder andere door lagere inkomsten uit de kantine.

Ook met het doortrekken van het Openbaar Vervoer naar de Buurtweg wilde het ook nog niet echt vlotten.  

In december werd wederom een subsidie aangevraagd bij de Shell. In 1983 had onze vereniging fl 750,-- subsidie ontvangen om het exploitaie-tekort te dekken. We kregen nu echter nul op rekest.

                        ORANJEPLEIN VERLIEST WEDEROM EEN BESTUURSLID.
 
Op 26 februari overleed na een lang ziekbed Gerardus Martines van Gerven. In leven voorzitter van de vereniging. Enkele weken na het aanvaarden van de voorzittershamer voor het zesde seizoen werd hij ziek en de lange strijd heeft hij niet kunnen winnen. Hij was degene, die zeer nauw bij de bouw van de clubtent in 1983 betrokken was en onder zijn aanvoering heeft Oranjeplein de beste onderhoudsploeg uit zijn  bestaan gekend. Gerrit overleed in de veel te jonge leeftijd van 68 jaar. 


Op 30 en 31 maart 1986 werden de Paastoernooien voor de jeugd georganiseerd en 29 en 30 april 1986 de seniorentoernooien.

Voor de jeugdsportaktiviteiten over het jaar 1985 werd ’n subsidie van fl 544,50 ontvangen.

Aan het eind van het seizoen eindigde het 1e elftal met TEDO op een gedeelde tweede plaats. In een beslissingswedstrijd op 11 mei 1986 moesten de ploegen uitmaken wie voor promotie naar de KNVB in aanmerking kwam. TEDO promoveerde door een 3-1 overwinning. 

Zomaar wat uitslagen en/of verslagen van wedstrijden:
Senioren
22 september 1985
WIK 1 -  Oranjeplein 1 2-5

ORANJEPLEIN SLAAT LAAT TOE
In de typisch Haagse derby WIK-Oranjeplein zat het venijn duidelijk in de staart. Het werd uiteindelijk 2-5, maar 13 minuten voor tijd was de stand nog 2-2.
Met op de achtergrond de feestvreugde bij FC Den Haag ontspon er zich in het Zuiderpark een aardige wedstrijd. Beide teams hadden voor de wedstrijd slechts twee punten uit drie duels gehaald. Oranjeplein-trainer Theo Mulder zei voor de wedstrijd dat hij hoopt om dit jaar toch weer bij de promovendi te behoren. “Maar de verschillen in de hoofdklasse zijn erg klein. Je kunt met 25 punten degraderen en met 29 punten promoveren. Dus waarschijnlijk zal deze competitie tot aan het einde spannend blijven”, aldus Mulder.
Oranjeplein begon zeer sterk met prachtige combinaties van de aanvallers Ad en Henk Houwaart, wat uiteindelijk resulteerde in 0-1 door goed doorwerken van Coen Roos. Maar een minuut na deze opening kwam WIK alweer langszij door een onnodige handsbal van Oranjeplein in het strafschopgebied. De strafschop werd door Hazebroek benut. Het eerste half uur was voor Oranjeplein, maar WIK kwam langzaam maar zeker terug. Trainer Theo Mulder van Oranjeplein wisselde de duidelijk geïrriteerde Henk Houwaart voor Peter Swart. Dat was goed gezien, anders had hij er waarschijnlijk niet zo goed van af gekomen.
De laatste paar minuten waren duidelijk irritant. Veel overtredingen van beide kanten. Misschien had de overigens goed leidende scheidsrechter Beije uit Leiden iets meer moeten doen dan alleen fluiten.
AGRESSIEF
WIK ging na rust door zoals het in de eerste helft was geëindigd. Fel en agressief, wat in de 48e minuut resulteerde in 2-1 door Ponsen. Oranjeplein leek nu duidelijk aangeslagen, maar na 55 minuten wisselde Mulder Marcel de Boer in voor Henk v.d.Bergh. In de 77e minuut scoorde Oranjeplein via een prachtige kopbal van Henk Nieuwenburg 2-2.
Met nog 13 minuten te gaan was de strijd weer geheel open. In de 84e minuut mocht Oranjeplein een vrije trap nemen vanaf 30 meter van het doel. Coen Roos schoot hieruit raak: 3-2. Nu nam Oranjeplein het heft in handen. Ad Houwaart ontweek de buitenspelval omdat een geblesseerde WIK-speler achter bleef: 2-4 (86e minuut). Om het feest compleet te maken scoorde Peter Swart heel simpel 2-5.
Haagsche Courant, 23 september 1985.

Oranjeplein 2  -  Quick 6 3-2
Verburch 12   -  Oranjeplein 4 1-2

17 november 1985
SEP 1 -  Oranjeplein 1 2-2
Oranjeplein had het tegen SEP moeilijk en bleef op 2-2 steken. Bij SEP troffen Leo Boer en Jack Altena de roos. Henk Houwaart en John Nieuwenburg schoten voor Oranjeplein raak.
Haagsche Courant, 18 november 1985.
BMT 2            -  Oranjeplein 2 1-2
Oranjeplein 3  -  VUC 8 1-2
Oranjeplein 4  -  Westerkwartier 6 0-0

6 april 1986
Oranjeplein 1 -  Archipel 1 5-1
Oranjeplein liet Archipel met 5-1 in het zand bijten en velde ook bijna het vonnis over de Buurtweg bewoners. De thuisclub leidde na de eerste helft al met 3-0 door doelpunten van Piet v.d.Berg, Coen Roos en Henk Houwaart. Na de hervatting scoorde Henk Houwaart zijn tweede treffer en nam Peter Swart nummer vijf voor zijn rekening. De eer voor Archipel werd gered door Guus Budel.
Haagsche Courant, 7 april 1986
Oranjeplein 2  -  DHC 5 0-2
Naaldwijk 3    -  Oranjeplein 3 3-0
RKDEO 13      -  Oranjeplein 4 1-1

20 april 1986
Oranjeplein 1 - Quintus 1 1-0
Oranjeplein had het tegen Quintus moeilijk maar de ploeg wist toch de volle buit binnen te halen (1-0). De winnende treffer kwam een kwartier voor tijd van de voet van Henk Houwaart.
Haagsche Courant, 21 april 1986
Oranjeplein 2  - SEP 2 1-3
Tonegido 6     -  Oranjeplein 3 4-1
SEP 8             -  Oranjeplein 4 0-1

27 april 1986
Oranjeplein 1      - ADS 1 3-2
Graaf WII Vac 4  -  Oranjeplein 3 2-0
Westlandia 22     -  Oranjeplein 4 3-0

11 mei 1986
TEDO 1 -  Oranjeplein 1 3-1
TEDO SCHRIJFT GESCHIEDENIS.
TEDO werd 16 mei 1931 opgericht. Gedurende die (bijna) 55 jaar speelde de club nimmer in de KNVB. Gisteren, aan de vooravond van zijn verjaardag, schreef hij geschiedenis door zich eindelijk bij de “grote jongens” te voegen.
Op het complex van VUC won de ploeg van trainer Daan Regeer (oud-Oranjepleinspeler) de beslissingswedstrijd in de HVB-hoofdklasse tegen Oranjeplein met 3-1.
Bloemen, champagne en klapzoenen. Het viel de spelers en begeleiders van TEDO op het veld allemaal ten deel, terwijl het zwaar teleurgestelde Oranjeplein razendsnel de beslotenheid van de kleedkamer opzocht. Het hoort allemaal bij zo’n beslissingswedstrijd.
De uitersten (vreugde en verdriet) maken de sport in het algemeen en het voetbal in het bijzonder boeiender dan zo’n allesbeslissende wedstrijd zelf. TEDO-Oranjeplein liet zich naar verhouding uiteraard vergelijken met de Engelse Cupfinal tussen Liverpool en Everton.
Behalve dat de uitslag correspondeerde met het gebeuren op het heilige gras van Wembley vertoonde ook het spel grote mate van gelijkheid. Nervositeit alom, een enorme inzet, slecht voetbal, hard (op een enkel incidentje na bleef alles binnen de grens van het toelaatbare) en een scheidsrechter die binnen de lijnen de baas was.
Kortom, TEDO-Oranjeplein was een duel dat werd gespeeld op het scherpst van de snede en waarbij het resultaat model stond voor één (lang) seizoen harde arbeid.
En die gedacht hield zowel TEDO als Oranjeplein aanvankelijk in een wurgende greep. De angst om te verliezen overheerste zo duidelijk, dat pas in de tweede helft de strijd volledig losbarstte.
Mede of wellicht juist, door de vroege treffer van Rinus van der Mark. Hij had al twee minuten na de hervatting succes met een fel schot in de hoek.

MAGNIFIEK

Dat doelpunt brak de wedstrijd helemaal open, zeker nadat Ed Nieuwenburg met een magnifiek afstandschot (van zo’n 25 meter kogelde hij de bal in de kruising) de gelijkmaker op zijn naam had gebracht. Oranjeplein leek toen door te stomen naar een rentree in de KNVB (na twee jaar), maar daar was dan toch weer Rinus van der Mark. Hij kreeg van de Oranjeplein-defensie alle vrijheid om de voorzet van Kees Paternot achter doelman Kees Simonis te koppen.
Vanaf dat moment was het een gelopen koers voor TEDO, dat via de counter echter pertinent weigerde te profiteren van de alles-of-niets-pogingen van Oranjeplein.
Pas twee minuten voor tijd schoot aanvoerder Gerard  van Delft zijn ploeg definitief naar de winst 3-1.
“Dit is een enorm succes voor een elftal dat helemaal uit eigen jongens bestaat. Een unieke situatie in de (Haagse) voetbalwereld” bracht een dolgelukkige Daan Regeer uit die overigens de vereiste papieren mist om als trainer van een KNVB-vierdeklasser te mogen fungeren.
“Ik krijg dus een jaar dispensatie, daarna zal ik – want TEDO kan zich makkelijk handhaven in die vierde klasse – moeten vertrekken. Een cursus volgen? 
Ben je gek, dat is mij allemaal te moeilijk. Ik ben maar een gewone arbeider en ik kan al die dingen niet onthouden”.
Haagsche Courant, 12 mei 1986.


Eindstand van het seizoen 1985-1986 Hoofdklasse HVB
Naaldwijk 1      22 33 Kampioen en promotie
Oranjeplein 1   22 31
TEDO 1           22 31
Kranenburg 1  22 25
ADS 1             22 24
WIK 1             22 23
FullSpeed 1     22 22
Quintus 1       22 22
SEP 1             22 16
ESDO 1          22 15
PDK 1            22 13
Archipel 1       22  7 Degradatie

Wedstrijd op 11 mei 1986 voor promotie naar de KNVB:
TEDO 1 - Oranjeplein 1 2-1 TEDO promoveerde


De voetbalvereniging ORANJEPLEIN bestond op 30 mei 1986 50 jaar. En dat feit werd feestelijk herdacht. Middels een grote loterij waren de benodigde financiën vergaard om de feestelijkheden te kunnen organiseren.


De donderdag 29 mei 1986 stond in het teken van het sportieve gebeuren en het bestuur had het vlaggeschip van ODB uitgenodigd om tegen Oranjeplein 1 een  erewedstrijd te spelen. De avond zelf werd geopend met een spetterende show van drumband “HULSKER”. Voor de wedstrijd werden een viertal Oranjepleiners gehuldigd in verband met hun langdurig en veelvuldig uitkomen in wedstrijden voor Oranjeplein 1. Henk Nieuwenburg werd gehuldigd voor 1000 wedstrijden, Bertus van Aken voor 750 wedstrijden en Piet en Henk v.d.Bergh beiden voor 500 wedstrijden. Na afloop was er ’n Discolight Show in het clubgebouw.Hieronder een aantal foto’s van die dag.

E-mailen
Map